sâmbătă, 27 martie 2010

Ce pot face şi desface/ Două mâini dibace :)

Introducere
Iarna e sezon mort pentru motoare, motiv pentru care mulţi asigură motorul doar pe durata verii, dar asta e altă poveste.

Cei care au garaje încălzite nu prea au probleme cu bateria. Cei care păstrează motorul în frig riscă să li se descarce bateria. Toată iarna am mers la garaj din două în două săptămâni şi lasam motorul să meargă vreo 15-20 de minute, în timp ce eu ţopăiam prin apropiere, că toată iarna week-end-urile au fost geroase.

Aici era o denumire pe care am uitat-o :)
Week-end-ul trecut am scos bateria de pe motor. Din păcate, bateria nu este sub şa, aşa cum mi s-a spus iniţial, ci sub rezervor…. Deci… aventură… :))

Aşa că am căutat pe net, am descărcat un manual de service, m-am documentat şi sâmbăta trecută am purces la lucru. Bineînţeles, am luat o “căruţă” de scule cu mine. Nu uitaţi, garajul în care ţin motorul e la marginea Bucureştiului, locuinţa… destul de departe de locul acţiunii, deci nu pot intra în casă aşa uşor ca să găsesc şurubelniţa care îmi trebuie.....

Deci, încărcat cu toate cele, descind la faţa locului şi încep. Localizarea bateriei sub rezervor mă sileşte să scot şaua, o parte din masca faţă şi rezervorul; mă rog, pe ultimul doar îl basculez. În tot acest timp scot tot felul de şuruburi.

Pe scurt, am reuşit s-o “extrag”, am pus-o la redresor şi azi am reluat procesul în sens invers. Montez bateria, dau cheie, merge. Sunetul mă unge la inimă, :)) deci merg înainte.

Punct culminant
Încep să pun celelalte la locurile lor. Bateria – checked. Rezervorul – checked. Număr şuruburile… cam multe. Număr găurile rămase (la masca faţă)…. Cam puţine. Patru şuruburi în plus….

Desfac totul din nou. Iau manualul de service, citesc, mă uit din toate unghiurile… nimic. Naşpa! Naşpa rău! Dacă îmi rămân patru şuruburi când fac şi desfac casetofonul nu-mi fac probleme, dar la motor ?!?!

Mă decid să risc şi să merg înainte, încep să asamblez toate cele, că vroiam să încalec.

Deznodământ
Undeva pe parcurs mi-am dat seama că locul pe care l-am ales să pun şuruburile când scoteam bateria era lângă locul în care proprietarul garajului ţinea un portbagaj de maşină. Şuruburile erau de la portbagaj.....

Un comentariu:

  1. Ieri,cand mergeam la servici,am simtit o vibratie ciudata.Adulmecand pe sub bord sa vad ce zbarnaie,m-am trezit cu un roi de motociclisti ca ma depasesc in tromba.Erau vreo 8,din care 6 pe niste motoare din alea lungi,cu ghidonul ca furca lui Neptun.Asta mi-a amintit de o treaba pe care n-am inteles-o nici pana in ziua de azi.
    Era in vara lui 2009,pe autostrada in Ungaria,mergeam fuguţa catre Croaţia.Vineri dupa-masa,caldura mare,soarele in ochi ,banda 1 tir dupa tir (si eu printre ele),pe banda 2 asa circulau ungurii ca nu auzeai decat piuuuu si vedeai ca a trecut ceva,dar fara sa distingi culoarea.Ajungem la Balaton,se mai raresc masinile,se putea merge cu 120 la ora pe banda 1.Nu stiu cum,ma trezesc inconjurat de motociclisti.Vreo 2 in fata,unul in stanga,unul in dreapta si nu stiu cati in spate.Cei doi din fata franeaza brusc,franez si eu,continua sa franeze,continui sa franez si eu.Eram cu ochii ca melcul,lipiti de parbriz, si aia tot franau.Nu stiu ce mi-a venit ca am pornit avariile.Cei doi din fata s-au uitat scurt unul la altul, au accelerat brusc si disparut la orizont cu tot roiul dupa ei.N-am inteles faza nici atunci cu soarele in cap ,nici acum.Dar cand am motociclisti pe langa mine, ma astept la orice.

    RăspundețiȘtergere