Ieri am primit comentariul "Hai mai Ovidiu,da-o-ncolo de treaba.Da' chiar nimic nu mai zici?Povesteste-ne si noua ceva acolo,orice...Cum ai fost la teatru,de ex"...
Nu am fost la teatru, am fost in concediu. Două săptămâni. În Austria. La schi. La buget redus. 47 euro cameră single demipensiune (mic dejun şi cină) în Ischgl (Ibiza munţilor) e aproape pomană. :))
A fost o experienţă interesantă. Dincolo de faptul că am o pasiune nestinsă pentru schi, concediul a fost de relaxare, de detoxifiere, de eliberare. Faţă de anii trecuţi, când schiam în fiecare zi de parcă ar fi fost ultima zi de schi din viaţă, anul ăsta am vrut doar să mă relaxez. Am schiat în ritmul companionilor. Am urmat toate pârtiile pe care au avut chef să schieze. Foarte puţin off-piste şi race. :))
Efectul asupra creierului.... super!!!!
Dincolo de schi, am cunoscut nişte oameni. Concediul are două părţi şi un intermezzo. O săptămână am fost în Ischgl, o săptămână în Finkenberg iar ziua de mutare am petrecut-o plimbându-mă puţin cu maşina prin Elveţia şi nordul Italiei. Toate au fost extraordinare, fiecare mi-a oferit experienţe deosebite.
Focalizez pe prima săptămână, Ischgl. Leo. Demipensiune. Am fost repartizat la o masă care iniţial era de două persoane. Eu şi Leo. Leo are 54 de ani şi e la pensie. A fost pilot de elicopter în armata germană. A "făcut" războiul din Kosovo împreună cu alţi colegi din NATO. I-a luat trei zile să străbată Germania pentru că s-a oprit pe la prieteni să povestească. Nu bea decât apă şi suc de mere. Gazdele din Ischgl îl cunosc de 20 de ani... E modest dar extraordinar de cult şi umblat. Ştie mai multă istorie decât mine. A călătorit prin toată lumea şi nu se laudă cu asta. Se "încălzeşte" dimineaţa pe pârtii negre, după care se duce pe off-piste.
Omul ştie cine a jucat în Roman Holiday (răspunsul e Audrey Hepburn şi Gary Cooper) şi ce scooter/ moped era în centrul atenţiei (Vespa). Ştie pe dinafară localităţile din Austria şi Venezuela....
Probabil că pe pârtie arată ca un prezervativ bleu pe fond alb (are un combinezon bleu de cine ştie când, am avut şi eu pe vremuri unul asemănător), dar ştie să savureze fiecare zi. Are un umor cazon care "merge" şi la civili. :))
Mai multe nu cred că ştiu despre el, dar atât cât ştiu e suficient. Mie mi-a plăcut aşa cum e şi v-am povestit şi vouă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Claudiu si Gicu cica mai vor o tura in jur de 20 februarie ... asta ca sa stii, ca tot n-ai ce face cu nu-stiu-cate zile de concediu. Si ca sa ne enervam noi toti ailaltii
RăspundețiȘtergere:)) Şi mie îmi arde buza de încă o tură, zile de concediu ar mai fi, treabă la serviciu de asemenea, să vedem cum mă strecor...
RăspundețiȘtergereDacă Claudiu şi Gicu lansează o propunere ne putem mobiliza mai uşor. Claudiu zicea ceva de Val d'Isere, eu aş adăuga şi Cortina d'Ampezzo, că tot am dat o tură prin apropiere şi arată bestial. :))
Bata-te-ar norocul!Si eu care te suspectam serios ca ti-ai rupt vreun picior cu motorul ala al tau.Bine ca esti intreg.
RăspundețiȘtergerePentru astia asa mai incepatori,care se tin pe schiuri numai prin fata cabanei,nu ne explici un pic cum e cu "pista neagra","off-piste" si "race"?
@Cristi: Mulţumesc de grijă; iarna oricum nu scot motorul (ştii urarea "asfalt uscat"...), iar acu' mi-a "murit" şi bateria, tre' s-o pun pe redresor, ce mai, viaţă grea...
RăspundețiȘtergereA propos de rupt picioare, cred că odată cu vârsta începe să-mi vină la cap o parte din mintea cea plecată cu sorcova. Acum schiez mult mai cuminte decât în urmă cu câţiva ani (cam 30-50 km/h faţă de 80-100) dar mă gândesc din ce în ce mai des şi mai serios să-mi iau protecţii de schi (cască, armură torso, protecţii tibie şi bazin). Probabil că după aia o să alunec în cadă şi o să-mi rup vreun os... :)))
Cred că doar vrei să mă zgândări cu întrebarea, dar îţi zic. Pârtiile sunt clasificate pe plan internaţional în funcţie de dificultate în albastre (uşoare, pentru începători), roşii (medii) şi negre (dificile, recomandate pentru schiori avansaţi). E şi o lege care reglementează clasificarea părtiilor, semnele de circulaţie pe pârtie, dintr-astea. Mai e şi decalogul schiorilor, mai util decât legea, care diferă în funcţie de ţară, dar peste tot promovează bunul simţ pe pârtie.
Părerea mea este că clasificarea cromatică a pârtiilor e relativă (şi nu numai a mea, am întâlnit aceeaşi opinie la câţiva schiori experimentaţi) ; am întâlnit pârtii roşii mai dificile decât unele clasificate drept negre...
Unele locaţii mai au pârtii verzi sau galbene, sub cele albastre ca grad de dificultate.
Off-piste e orice "pârtie" sau traseu pe care ţi-l alegi înafara pârtiilor amenajate. Aici e un subiect suculent de dezbatere, pentru că majoritatea pistelor "off-piste" au un sistem de clasificare, apar pe hărţile cu partii ale staţiunilor şi sunt oarecum monitorizate de organizatorii locali.
Opinia mea este că singurele piste cu adevărat "off-piste" sunt alea de ţi le alegi singur cînd te cocoţi în vreun vârf de munte şi o iei la vale pe unde te pricepi şi te ţine echipamentul, inspiraţia, fizicul şi inconştienţa. :))))
"Race" e posibil să fie un apelativ propriu, dar la fel de bine s-ar putea să le găseşti denumite aşa pe hărţile cu pârtii... Eu le zic "race" pârtiilor amenajate cu porţi şi cronometru deschise publicului. Seamănă destul cu cele de competiţie, dar mai mult la impresia artistică, că le lipseşte lungimea, dificultatea şi înclinaţia.
PS. Ca picanterie, cam toate pârtiile de la noi pot fi clasificate "extreme" după cum arată (dâmburi, adică "moguli" în clasificarea internaţională, pârtii în coastă etc.). În urmă cu vreo 20 de ani au venit la schi, din Marea Britanie, nişte prieteni ai unor prieteni şi erau extrem de încântaţi de pârtiile noastre de "extreme". La momentul ăla nu i-am înţeles, dar acum da...
Te gandesti sa-ti iei casca?Pana acuma te-ai pornit cu schiurile din vf muntelui,peste bolovani si copaci,cu caciulita si fularul falfaind pe fata?Mi se face pielea de gaina...
RăspundețiȘtergere@Cristi: "Peste bolovani şi copaci" e un fel de a spune, că schiez destul de rar prin pădure (în principal pentru că dacă te dai peste cap printre copaci nu prea ai cum să vezi unde se opreşte schiul, că poate merge pe sub zăpadă şi 200-300 de metri, şi aşa ţi-ai pierdut tot restul zilei săpând prin zăpadă), iar stânci mai găseşti doar dacă ieşi pe off-piste, da' măcar pe astea le vezi. :))
RăspundețiȘtergereDin fericire toate buşiturile de până acum nu s-au lăsat cu oase rupte, ci doar cu vânătăi, răni superficiale şi amor propriu şifonat, şi mi-aş dori să continui tradiţia, că e sănătoasă. :))
Altfel, senzaţia pe care o ai zburând pe zăpadă cu 80-100 km/h e priceless, un concediu întreg numai asta am facut, cam câte 30-40 de coborâri pe zi, de mă cunoşteau toţi pe pârtia aia. :))
Cred că oricând "tragi linie" e extraordinar să-ţi poţi spune "I've been there, I've done that" ..... :)) Vânătăile de pe Clabucet (Predeal), pietrele de pe Sorica (Azuga), gheaţa de pe Carp (Sinaia), apusurile văzute pe Lupului (Poiana Braşov) mă fac acum să zâmbesc nostalgic când îmi aduc aminte.....
@ povestitorul: nu ma mir ca Leo stia mai multa istorie decat tine, batrane prieten. ceea ce ma mira e ca ti-a luat atatia ani ca sa dai peste un om care sa stie mai multa!
RăspundețiȘtergerepostul asta mi-a fost de mare folos (spre deoasebire de altele), pentru ca acum am priceput si eu cateva rudimente teoretice despre clasificarea... coborasurilor, ca altfel nu le pot spune.
admit cinstit ca ma simt foarte verde de invidie in legatura cu faptul ca tu definesti senzatia schiatului ca fiind "priceless". am mai trait asemenea invidie in clasa a zecea, cand ii auzeam pe altii vorbind despre cum e sa faci sex.
@Mişu: Uite de-aia ţin eu la matale, că ai un suflet de aur, cu exprimarea stai matale mai greu, parcă ai fi inginer. :))))
RăspundețiȘtergereProbabil că motivul pentru care dau mai greu peste cunoscători într-ale istoriei este că majoritatea prietenilor mei, cu excepţia matale, desigur, sunt mai preocupaţi de a trăi în prezent decât de a se preocupa de trecut. :))
Altfel, mă bucur dacă pot să-ţi insuflu o părticică oricât de mică din pasiunea mea pentru schi....
Referitor la ultimul comentariu, au mai făcut şi alţii comparaţia, şi schiul a ieşit căştigător. Un motiv este că sexul (sau posibilitatea de a-l practica) trece.....