Veşti bune pentru bărbaţii care vor să aibă succes profesional (pot să facă burtă liniştiţi, asta îi poate ajuta la serviciu), nimic nou sub soare (din perspectiva asta) pentru femei. :)
Un studiu recent (vă recomand să citiţi articolul din care m-am inspirat: http://www.startribune.com/lifestyle/112945054.html?elr=KArks7PYDiaK7DUHPYDiaK7DUiD3aPc:_Yyc:aULPQL7PQLanchO7DiUr), derulat în SUA de nişte oameni de ştiinţă (bineînţeles, altfel decât derulat de oamenii de ştiinţă din SUA nici că se putea, vezi şi câte bancuri sunt pe tema asta :) ), folosind un eşantion reprezentativ şi aşa mai departe, a (re)confirmat puterea stereotipurilor sociale când vine vorba de remunerare, şi a relevat faptul că bărbaţii mai solizi (nu şi cei obezi) şi femeile suple câştigă în medie mai bine decât bărbaţii supli şi femeile mai solide.
Şi alte studii spun că, în medie, câştigurile sunt mai mari dacă eşti machiată (valabil la femei, dacă cumva nu v-aţi prins :) ), nu porţi barbă, aliniezi îmbrăcămintea şi culorile purtate la serviciu cu imaginea asociată profesiei (costum de culoare închisă şi sobru în servicii financiare etc.) etc. Contează şi dacă arăţi bine de la natură, dar aici nu prea ai ce face, eventual doar cu bisturiul…
Oricum, pentru o cultură (caucaziano-continentală) în care majoritatea populaţiei a supravieţuit câteva mii de ani cu burta lipită de şira spinării, mărimea a contat semnificativ în confruntările individuale şi o burtă mare însemna că aveai cu ce să o umpli, iar dacă erai mai înalt exista o probabilitate rezonabilă să nu fi avut lipsuri (cel puţin alimentare) în copilărie, deci şi un succes/ o abilitate personală (sau a familiei) de a face bani, cred că e adânc îngropat în gene să asociem oamenii solizi cu succesul.
A propos de stereotipuri, citeam că recent s-a testat (tot în SUA :)) rezistenţa stereotipului că asiaticii sunt buni numai la arte marţiale şi computere, prin inserarea într-un film al lui Jackie Chan a unor scene în care el avea succes cu o parteneră albă. Publicul din eşantion n-a apreciat scenele, care au fost înlăturate în varianta finală a filmului. Şi atunci te întrebi de ce filmuleţul “I whip my hair” (http://www.youtube.com/watch?v=oh9XgGGh4L4&feature=related) a avut atât succes printre fetiţele afro-americane…
Dacă e să mă iau după concluziile studiului de la care am plecat, la greutatea mea nu am prea mari şanse să am succes. Cred că o să beau o bere, poate mai pun vreun kil pe mine şi primesc o mărire de salariu … :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu