miercuri, 25 aprilie 2012

Se înscrie cineva în concurs?

Tot butonând canalele TV, am dat peste Masterchef, şi am stat puţin să mă uit. Prima constatare e că unii concurenţi avansează spre finală doar pentru că ceilalţi competitori sunt mai slabi. A doua e de fapt o întrebare, respectiv în ce constă atractivitatea concursului. Adică de ce s-ar uita atâta lume la un concurs de gătit, şi de ce ar exista concurenţi, la o competiţie care este până la urmă un concurs profesional între bucătari amatori? Adică emisiuni culinare şi reţete sunt berechet, şi avem de unde allege, de la Sanda Marin la Jamie Oliver….

Probabil că am adormit şi visat, ori mi-a zburat imaginaţia pe coclauri, dar a doua zi m-am gândit la un concurs pentru sudori, şoferi, electricieni, mineri şi zidari, cam aşa:
- Zidarii trebuie ca într-un termen limită să realizeze un portic, o arcadă sau o scară care să reziste la o greutate de x kg, sau la greutatea a z oameni, sau la o forţă laterală de y kg etc.
- Şoferii de camion (eventual şi cu remorcă, e mai palpitant) să parcurgă un traseu dificil prestabilit (de ex. să treacă peste râuri pe poduri improvizate), tot cu limită de timp. Staţi puţin, cocursul ăsta deja există, m-am încurcat puţin. :)
- Sudorii ar trebui să sudeze în puncte, continuă sau sub apă a mai multor tipuri de oţeluri cu forme variate (deci şi tehnici şi instrumente diferite de sudură), iar rezultatul să reziste la tensiuni, presiuni, îndoiri sau (pt cele sub apă) să nu permită trecerea apei la o anumită presiune.
- Electricienii ar putea avea cu criterii de concurs care să varieze de la timp, la consumul de energie, la tensiunea în reţea, la lungimea cablurilor şi mai ştiu eu ce contează pentru meseria lor.
- Minerii s-ar putea “bate” în viteză, volum de extracţie, lungime şi rezistenţă tuneluri, în funcţie de infiltraţii, friabilitatea solului, aerisirea galeriilor, presiunea volumului de sol de deasupra galeriei etc.

Plictisitor, comparativ cu Masterchef? Adaugaţi o transmisie live, sponsori care să puna la bătaie premii, o infrastructură adecvată, o hală de unde concurenţii să aibă de unde să îşi aleagă instrumentele (sau pot veni cu ele de acasă), spectacole de lumini, nişte domnişoare sumar îmbrăcate care să anime atmosfera, nişte reporteri care să prezinte emoţiile concurenţilor şi ale familiior lor, stimularea spectatorilor. Cu astea peisajul e aproape complet şi putem avea un concurs de succes. Dacă cineva se apucă să-l producă îi cer drepturi de autor. :)

Zâmbiţi? Încep să semene cu ingredientele oricărui concurs cu priză la public? Adică:
- Nişte competitori care sunt stimulaţi să concureze pentru a-şi demonstra priceperea în disciplina de concurs şi vor să câştige premiile puse ăn joc.
- O disciplină şi nişte reguli de desfăşurare – nimic mai uşor, concursuri şi reguli găsim berechet în fotbal, baschet, Masterchef, concursuri de tăiat buşteni, de mâncat chiftele, de aruncat buşteanul, de parcurs terenuri cu obstacole (vezi şi războinicii luminii :)), escaladat obstacole pe bicicletă, parcurs trasee cu trăsura, alergări de ogari, “alergări” de bebeluşi etc. Deja există concursuri în traseu pt camioane… Pana şi filmul Dr House, la care se uită jumătate din lumea care are televizor, este în fapt un concurs professional (la fel ca multe alte filme), în care participanţii sunt stimulaţi să găsească soluţii (medicale) sub ameninţarea concedierii.
- O infrastructură care să permită derularea concursului - asta variază de la o tablă de şah la construcţii mamut, şi am văzut destule construcţii realizate pentru derularea de concursuri, amintind doar Collosseum-ul, circuitele de F1 şi stadioanele de fotbal, că e suficient :);
- Unul sau mai mulţi sponsori care să furnizeze premiile, în bani sau în natură, sau c are să fie interesaţi de promovarea produselor. Dacă văd Red Bull la concursurile de parkour şi de tăiat lemne, Franke la Masterchef şi o sumedenie la F1, nu văd de ce nu aş vedea producători de oţeluri, cimenturi, adezivi, camioane, echipamente de foraj şi altele. Pentru zidărie îmi trec prin minte câţiva producători de adezivi, cimenturi, cărămizi, mortare şi oţeluri. Producători de camioane sunt berechet, fiecare şi-ar putea promova tot felul de senzori care să permită aprecierea distanţei faţp de obstacole, consumul de carburant sau înscrierea în alte criteria de concurs.
- Spectatori care să fie interesaţi de concurs şi care să plătească (bilet sau abonament TV) pentru a privi concursul se găsesc destui dacă există o bună organizare, promovare şi distribuţie a concursului.
- Un efort de marketing, promovare, distribuţie şi transmisie care să prezinte concursul ca ceva deosebit şi care merită urmărit – asta nu e greu, îţi trebuie doar un Florin Călinescu. :)

Ar putea devein interesant? Staţi puţin, nu disperaţi, iniţiativa există. :) Cam în urmă cu o lună am citit despre faptul că Putin, şeful statului rus, a lansat un concurs profesional destinat celor mai buni muncitori din Rusia la cinci categorii: sudori, şoferi de camion, electricieni, mineri şi zidari.

Ştirea a fost “acoperită” de media românească. Pentru o mai bună idee, astea sunt link-urile la articolele care conşin ştirea:
http://www.gandul.info/international/nostalgicul-vladimir-putin-da-bani-pentru-un-concurs-de-tipul-erou-al-muncii-socialiste-9453236
http://www.rtv.net/vladimir-putin-lanseaza-pe-model-sovietic-concursul-muncitorului-emerit_22596.html
http://www.mediafax.ro/externe/putin-reinvie-sistemul-de-valori-sovietic-a-lansat-un-concurs-pentru-premierea-celor-mai-buni-muncitori-9453155

Articolele fac trimitere la întrecerile comuniste. Totuşi, care e problema cu concursul, de e prezentat aşa de negativ, doar pentru că ruşii stau prost la capitolul marketing? Sau nu putem aprecia o idee decât în funcţie de cel care o propune? Atunci, Houston, WE (might) have a problem...

PS. Recent am citit toate volumele (trei) ale “Jocurilor foamei”, pe baza cărora a fost realizată recent una dintre producţiile TV cu încasări record. Este o poveste SF despre un viitor apocaliptic al umenirii, în care are loc un concurs al unor gladiatori ai viitorului forţaţi să evolueze într-un mediu artificial (o infrastructură şi câteva reguli), sunt televizaţi încontinuu (interesul spectatorilor) şi în care premiul este supravieţuirea celui care rămâne în viaţă la scurgerea timpului de joc (stimularea concurenţilor).

Eu trag concluzia că avem interes pentru imaginaţie şi competitivitate în cele mai neaşteptate domenii, se poate câştiga foarte bine din aşa ceva, trebuie doar să identifici oportunitatea de piaţă (indiferent cine vine cu ideea), să te pricepi să o faci şi să o vinzi bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu