duminică, 21 octombrie 2012

Lungul drum CSR* al laptelui Danone

_____________________________________
*AS (Ante Scriptum). CSR = Corporate Social Responsibility (Responsabilitate Socială Corporatistă, un concept prin care corporaţiile se implică în viaţa comunităţilor unde îşi au operaţiuni).
_____________________________________

Săptămâna trecută m-am alăturat unei iniţiative bloggeristice frumoase, parte din curiozitate, parte pentru că am crezut, pe bună dreptate, că este o iniţiativă generoasă şi benefică.

Pe scurt, Danone a donat, în anumite condiţii, 50 de vaci de lapte irlandeze unor săteni de lângă Zimnicea, şi a invitat câţiva bloggeri să fie martori ai evenimentului.

Şi acum, (mai) pe larg :))

În urmă cu vreo săptămână Chinezu a lansat invitaţia de a participa la evenimentul Danone. Bun. În ziua respectivă, era o vreme şi un cer fantastic, tocmai bune de scos motorul (motocicleta) la "păscut" puţin asfalt, iar eu mă trezeam cu noaptea în cap ca să ajung în Zimnicea să mă uit la vaci. :)

Autocarul Danone era mare şi fain, dar pe jumătate gol (ar mai fi încăput ceva blogeri), ceilalţi blogeri din proiect erau şi mai faini, iar drumul făinuţ. :) Pe drum spre Zimnicea, eu mai mult cu ochii pe câmpii, case şi oameni, aşa că văzui ceea ce nu prea vezi în Bucureşti, adică, printre altele, un cal alergând pe câmp în voia lui, doi copii făcând baie într-o băltoacă, o casă "de vanzâre", un chopper rahitic în Alexandria şi un nor multicolor (vezi mai jos). Şi în plus, cu un ochi la calitatea asfaltului, că pentru poate refac cândva drumul cu motorul. :))În timp ce ochii zburdau pe afară, urechile erau pe recepţie să "prindă" informaţiile pe care reprezentantul Danone ni le dădea ca să înţelegem programul Passing on the gift (Dar din dar). Eu văzusem (şi-mi plăcuse mult) filmul "Pay It Forward" (cu Kevin Spacey, Joel Osment şi Helen Hunt), aşa că m-am prins repede de cum stă treaba cu conceptul, dar tot am fost captivat de modul cum îl aplică Danone.

Adică implicare de la vârful companiei, încă de când trăia tatăl actualului preşedinte al grupului, şi el preşedinte la rândul lui, 1,9 milioane euro investiţi şi un concept care se răspândeşte în toate locaţiile Danone din lume, din Brazilia până în Asia de Sud-Est.

Altfel, ideea de bază e să selectezi o comunitate (de obicei săracă, de aici şi componenta accentuat socială), dai oamenilor nişte vaci de lapte, urmăreşti să aplice regulile UE pt creşterea, alimentarea şi mulgerea lor, ceri ca prima viţică să o dea mai departe (în cadrul aceluiaşi program) după ce creşte şi devine gestantă, după care primitorul devine proprietar pe viţica primită iniţial, mai pui 10.000 doze de lichid seminal, adică creezi condiţiile să fie recoltat cel puţin dublul cantităţii de lapte decât înainte de donarea vacilor, şi ai o comunitate devenită independentă economic şi care e capabilă să livreze lapte la calitatea cerută de standardele UE.

Adică o ajuţi să fie printre puţinii furnizori legali de lapte din România de dincolo de 2014 când, după mai multe derogări de la legile UE, România trebuie să comercializeze numai lapte care respectă anumite cerinţe de calitate. "Comercializat" e cuvântul cheie aici, pt că noua lege nu va împiedica vânzarea din gard în gard, între ţaţa Floarea şi neica Costica, dar firmele vor trebui să comercializeze numai lapte de un anumit tip.

Adică adio vaci duse de lanţ la păşunea comunală pe marginea drumului. Asta e bun şi din altă perspectivă, pentru că nu o să mai fac slalom printre vaci pe drumurile ţării, şi nici motociclişti morţi din motive de vacă nebună (un trist exemplu aici).

Am făcut eu nişte calcule aproximative, şi mi-a "ieşit" că muncă pentru oricum este multă şi după ce primesc vacile, costurile vor fi şi ele altele (nu mai duci vaca pe câmp ci cumperi furaje, nu o mai duci la taur ci la veterinar :)), nu o mai mulgi cu mâna ci cu instalaţia etc.), dar ai şi altă perspectivă. Adică pragul de rentabilitate este undeva de pe la 30-40 de vaci în sus, motiv pentru care Danone oferă sprijin pentru constituirea asociaţiilor de proprietari, că dacă fiecare ar lua vaca acasă, toată treaba s-ar termina "la grătar" în maxim un an.

Ajunşi la locul faptei, adică incinta Polaris (procesator de lapte pt Danone), căldură mare, monşer, de te leşina. Ce vrei, Bărăgan! În ţarc astea, vacile, deh, mai de la ţară, sperioase nevoie mare, şi nu prea amatoare de muzica latino sau populară românească pusă la staţia de amplificare din incintă. Poate cu ceva dansuri irlandeze şi Lord of the Dance ar fi fost mai în largul lor, dar chiar şi aşa, se pare că Holstein-Reise e rasa care s-a adaptat cel mai bine în România:Lume, ca la iarmaroc, cei care aşteptau să primească certificatele de proprietar de vacă aşteptau de dis de dimineaţă, cu rude, căţel, purcel şi puradei, să nu cumva să fie "săriţi" la rând, Doamne fereşte, când o fi să se împartă vacile. Şi, ca în reclamă (cum primarele şi sub-prefectul încă nu veniseră), we wait. :))

După ceva timp apar mai marii judeţului, aleşii locali şi directorul Danone (în fotografia de mai jos), îşi spune fiecare părerea despre proiect, este citit şi un mesaj de la fermierii irlandezi înrolaţi în program care au donat junincile, se trag la sorţi junincile pentru fiecare persoană înrolată în program, are loc şi o masă câmpeneasco-corporatistă (adică se servesc amestecat ceapă, brânză, Şniţel, jumări, pită, sucuri şi cafea, şi participă toată lumea, reprezentanţi Danone, săteni, aleşi şi blogeri), după care e momentul întoarcerii spre Bucureşti.


În urma noastră a rămas preocuparea fermierilor în vărstă privind mâinile pe care vor lăsa vacile primite azi:Pe drum (în autocar) profit de faptul că sunt printre blogeri şi le povestesc despre iniţiativa de îmbunătăţire a condiţiilor de trafic cu sprijinul comunităţii de motociclişti. Am avut parte de interes, parte pentru iniţiativă, parte pentru povestea/ evenimentul de la care a plecat iniţiativa, dar e clar că nu am fost singurul căruia îi pasă despre aşa ceva, şi mă aştept la sprijin din partea comunităţii de blogeri, odată pusă pe picioare iniţiativa.

Ş-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea-şa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu