luni, 30 iulie 2012

Smartphone-ul potrivit

De mai mult de un an caut să cumpăr un smartphone care să mi se potrivească. Adică funcţionalităţi şi design decente, acompaniate de un un preţ rezonabil, ceva care să înlocuiască “cărămida” de la RIM (Blackberry) primită de la serviciu.

Bun, zis şi făcut! În urmă cu puţin timp văd cu coada ochiului la televizor a nu ştiu câta reclamă pentru un smartphone (Samsung Galaxy S Advance), cu diferenţa că asta mă “prinde”. Anterior mă "prinsese" Samsung Galaxy Nexus şi eram "chitit" pe el, da' am amânat decizia de achiziţie suficient de mult până a apărut S Advance...

Intru pe website-ul operatorului, intru şi pe website-uri de review-uri, citesc despre telefoane mobile pe computerblog.ro (http://www.computerblog.ro/) (adică despre smartphone-ul ăsta de-l văzui la TV şi altele din gamă), citesc tutoriale, comparaţii, văd filmuleţe cu performanţele, mă uit la restul smartphone-urilor din gamă, pentru că, nu?!?, informerea e esenţială. Şi, ca şi-n “Luceafăr”, îmi cade dragă fata; pardon, telefonul.

PS. Recomand o informare extinsă la achiziţia oricărui telefon. Eu mă uit pe computerblog.ro (http://www.computerblog.ro/) şi alte câteva, şi e suficient. Văd cum reacţionează telefonul, cum arată, care e rata de refresh, comentarii ale utilizatorilor, opinii, comparaţii etc. Te ajută foarte mult să iei decizia care ţi se potriveşte cel mai bine. Eu sunt sigur că am luat decizia corecta.

Bun, să revenim. Până aici toate bune, de aici încolo începe epopeea.

PPS. Am uitat să zic, am două numere de telefon în aceeaşi reţea. Unul din 2000 (personal), unul de prin 2005 (de la serviciu, devenit între timp personal şi el).

Bun. Contactez furnizorul ofertant, oamenii îmi dau toate informaţiile necesare (planuri tarifare, link-uri), mai pun şi un bonus pentru portare, aflu tot ce mă interesează, jos pălăria pentru comunicare şi servicii!

Contactez şi furnizorul actual, mergând pe principiul “dacă nu ceri/ întrebi, nu ţi se dă”. Până la momentul ăsta nu aveam nimic de reproşat, eu vorbeam la telefon, ei facturau şi totul mergea okay.

Le propun: “aş fi interesat de achiziţia unui Samsung Galaxy SII negru necodat cu x lei odată cu prelungirea cu doi ani a abonamentelor pe care le deţin pentru numerele … si …, precum si odata cu consumarea bonusurilor acumulate pentru cele două numere. Menţionez că vă sunt client din anul 2000, şi de atunci v-am adus doi clienţi (… şi …, respectiv tatăl şi consoarta de atunci). În caz contrar voi lua în calcul portarea a cel puţin unul dintre numerele asupra cărora am putere de decizie şi/ sau influenţă spre un alt furnizor de telefonie mobilă, în prezent fiind active câteva oferte care mi se par atractive.”

În paranteză fie spus, pe mine mă interesează:
- ceva super slim că sunt sătul de cărat “cărămizi” cu mine, inclusiv Nokia 5110 (primul meu mobil), o bomboană de telefon căruia i-am luat un holster cum n-a avut neam de neamul lui,
- timp bun (mare) de stand-by şi de convorbire,
- stabilitatea şi aria semnalului reţelei (ţin minte şi acum cum în Vama Veche abonaţii Connex se urcau pe faleză pentru ca să vorbească la telefon, iar abonaţii Dialog puteau sta liniştiţi întinşi la plajă în timp ce vorbeau la mobil),
- conexiune 3G,
- eventual necodat în reţea,
- camera foto/ video e mai puţin importantă, pt că pentru fotografii am un compact foarte bun (vedeţi rezultatele pe Facebook).

Samsung Galaxy S Advance e okay în mod rezonabil cu toate criteriile care mă interesează. Comparativ cu SII e puţin mai 'slab' din perspectiva performanţelor, dar nu cu mult, are avantajul că a apărut în 2012 şi preia multe facilităţi ale SII. Camera e mai slabă (dar asta nu mă interesează), şi are un procesor puţin mai slab, deci pot să zic că am (voi avea) un SII. :)

După câteva zile mă sună o firmă colaboratoare a furnizorului de telefonie, şi mă “loveşte”: am fost sunaţi (oare nu există un registru electronic al comunicărilor cu clienţii la care să aibă acces şi firmele partenere, din care cel care te contactează să aibă toate datele necesare pentru o ofertă competitivă?!?!) şi înţeleg că doriţi o ofertă pentru un smartphone. Eu eram într-o deplasare, nu prea aveam timp să intru în detalii, încerc să fiu amabil şi descriu pe scurt ce îmi doresc. Domnişoara de la telefon îmi calculează tarifele existente pe website-ul companiei, aud cum tastează la calculator şi recunosc preţurile existente pe site (fără bonusurile aferente vechimii şi plăţii facturilor), moment în care răbdarea mea expiră şi îi zic că deja cunosc ofertele disponibile pe site, nu aveam nevoie să contactez operatorul pentru a mi se face ofertele pe care le pot găsi şi singur pe website, şi o rog să îmi trimită pe email oferta.

Nu are sens să redau restul emailurilor schimbate timp de o lună cu compania, sunt la fel de “spumoase” şi aberante dpdv logică, iar dialogul continuă şi azi (aştept răspuns de vreo câteva zile, în mare parte din curiozitate, pentru că sunt decis să portez în altă reţea cel puţin un număr, mâine sau poimâine).

Ăsta e totodată şi un anunţ că s-ar putea ca un număr să nu fie disponibil cât timp durează formalităţile de portare. :))

Ce nu-mi place cel mai mult este faptul procesele interne ale furnizorului meu de telefonie mobilă sunt de doi lei (în timp ce eu sunt expert în optimizarea proceselor interne, ceea ce-mi măreşte nemulţumirea), ceea ce face că EU trebuie să mă chinui să le rămân client, când de fapt ei ar trebui să se străduiască pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu